Försäljning
0752 400 830

Support
0752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter

Trendspaning från NICconf: Nordic Infrastructure Conference – Cloud Edition 2014 i Oslo

Ipeer-NICconf-Oslo-2014-01-16
Den 16-17 januari hölls det tredje @NICconf, Nordic Infrastructure Conference – Cloud Edition i Oslo. 1500 proffs var där och lärde sig om Microsoftprodukter och annat, mycket om Office365, Hyper-V, Active Directory, System Center, Lync och inte minst Azure Pack. Ipeers CTO Niclas Jacobsson gick i ett uppskattat anförande igenom vår nya hostade Windows Azure Samdal-Malone-NICconf-2014Pack med Parallels beta APS.

Virtualisering idag och imorgon var ett populärt ämne, såväl från Microsoft som från VMware. Hur var NIC och vad händer och vad tror talarna om Ipeers nya lokala hostade molntjänster Windows Azure Pack och VMware? Vi har fångat några röster från NIC: Andy Malone, huvudtalaren som inledde alltihop, Mikael Nyström, ikonisk driftguru och Roger Samdal, talare från VMware.

NIC –”I Love It”

Andy-Malone-Keynote-NICconf-Oslo-2014

Andy Malone är en MVP och känd säkerhetskonsult, verksam bl.a. på Cybercrimesecurityforum med Paula Januszkiewicz som också fanns med på Oslo Spektrum. Andy, vad tyckte du om NIC 2014?

– I love it. Mycket större och professionellare än jag hade väntat, talare i världsklass och definitivt i klass med Tech Ed. Det var jättekul att träffa människorna här. I Norden vill ni vara bäst på IT och när man kommer till konferenser på andra ställen ligger nivån på 100-200, här efterfrågar publiken mycket mera.

Vad tror du om lokala molntjänster?

Microsofts Azure är ju avgränsat efter världsdelar men ja, jag uppfattar att det finns behov av lokala moln i Norden.

Snowden visade att internet måste internationaliseras

Andy-Malone-Cybercrimesecurityforum-Nicconf-2014-01-17
Du inledde konferensen med berättelsen om NSA som enligt dig knäckt all ”B-suite” kryptering: Bitlocker, Truecrypt och även SSL. Vad tror du om utvecklingen här, Andy?

NSA höll på att förvandla hela internet till ett storebrorssystem och Snowden gjorde oss alla en tjänst genom att lyfta det till ytan och väcka en nödvändig debatt. Internet med DNS:er, kryptering, tjänster och leverantörer är idag väldigt dominerat av ett enda land, det behöver internationaliseras.

VMware – det finns plats för oss också

Roger-Samdal-VMware-Nicconf-Oslo-2014-01-16
En annan inspirerande talare var VMwares systemingenjör Roger Samdal som har en tjugoårig erfarenhet från HP, Compaq och EMC bakom sig och nu berättade om VMwares framtidsplaner. Ipeer som precis lanserat Hosted VMware lyssnade uppmärksamt:

Vad tycker du om NIC 2014?

Det är väldigt positivt. Vi såg först NIC som ett Microsoft-event men vi valde ändå att delta och nu har vi mött många av våra kunder och även partners som Ipeer. Erfarenhetsmässigt tycker vi upplägget var mycket bättre än ifjol.

Lokala molntjänster – Kjempesmart!

Vad tror du om lokala molntjänster?

Det är väldigt smart. Fyra av fem företag med mer än 500 anställda i världen har VMware och är bekanta med vårt GUI. Nu kan vi och ni erbjuda tjänsten från en lokal leverantör. Det är väldigt viktigt i ljuset av NSA-debatten. Vi märker att skandinaviska kunder är mycket måna om att deras data skall finnas hos en trygg partner inom landsgränserna.

Software Defined Data Center, Disaggregated Rack

Roger-Samdal-VMware-Nicconf-2014-01-17
Vad tror du om framtiden för VMware?

Riktigt ljus! Jag har jobbat i tjugo år med lagring och virtualisering hos Compaq, HP och EMC men VMwares planer för att förena de funktionerna är helt geniala! I första hand handlar det om The Software Defined Data Center (SDDC) som kommer de närmaste två åren, därefter Intels Disaggregated Rack.

I dagens driftsstruktur ligger liknande hårdvara duplicerad i olika appliance boxes: nätverksresurser, säkerhet, lagring. Tänk om man kunde ta fram en standardiserad hårdvaruplattform med en X86 server, switch och så vidare och lägga maximalt av funktionaliteten som mjukvara ovanpå? Du blir kvitt latency, fysiska enheter och alla förändringar går mycket fortare!

VMwares vision är att andra leverantörer också skall vara med här, Trendmicro skall erbjuda säkerhet, lagringsleverantörerna replikering, backup som tjänster i ramverket. Det finns exempel på uppåt 75 procents besparingar för kunderna genom detta.

Sista biten vSAN kommer i år

VMware-future-datacenter-Nicconf-2014-01-16
SDDC består från vår sida av tre pelare: vSphere finns redan. Nätverksdelen NSX lanserades ifjol och den sista handlar om lagring: vSAN och skall komma i år. Ovanför delarna finns en överbyggnad där du bygger din plattform och en automatiseringsrobot och en självbetjäningsportal. Användarna kan beskriva behoven och de hämtas sedan automatiskt där de behövs. Du som administratör justerar våra regler för automatiseringen för att passa er. SaaS-tjänster kan naturligtvis också hämtas från andra t.ex. Salesforce.

Sedan finns Intels vision om det disaggregerade racket – idag har vi många liknande eller samma hårdvarukomponenter uppdelade i små enheter – medan dagens datacenter tillåter mycket större skalfördelar med bibehållen redundans. Intel arbetar här med större integrerade hårdvaruenheter där CPU, IO, disk är aggregerade i en större enhet. Men detta är först år 2017 och framåt.

Ovan alltså VMwares syn – imorgon kompletterar vi med Microsoft-gurun Mikael Nyströms kärnfulla kommentarer, läs mer då! 

Vad missade vi ovan? Har talarpersonerna rätt/fel/inget av dem? Kommentera gärna nedan!