Försäljning
0752 400 830

Support
0752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter

Trendspaning från NICconf del 2: Nordic Infrastructure Conference – Cloud Edition 2014 i Oslo

Mikael_Nystrom_NICconf_2014-01-17
Vi på Ipeer hade mycket roligt, föreläste om lokalt hostade molnlösningar med VMware och Windows Azure Pack, och träffade flera av våra norska kunder och partners på @NICconf, Nordic Infrastructure Conference – Cloud Edition i förra veckan. Som en uppföljning till tidigare trendpost intervjuar vi den kändaste svensken på NIC 2014 – den klart lysande Microsoft-MVP:n Mikael Nyström från Truesec om bl.a. NICconf, lokala moln, BYOD och kanindräkter.

Flyttbara virtuella maskiner framtiden

Vad tyckte du om NIC 2014?

– Det blir bättre varje år, mindre strul och bättre organisation. Det finns en klar utveckling i typen av frågor kring det jag kallar intelligent smart infrastruktur (sådan som segmenterar den fysiska från logiska infrastrukturen, det vissa kallar för Cloud). Ur Microsoftperspektiv har frågorna över tiden gått från ”Hm, vad är detta katten släpat in till” till ”Hm, kommer det att verkligen att funka ” till nu ”Hm hur gör jag konkret, vad ska jag köpa”. I folks huvuden har man fattat beslut.

Det roliga är att i samma ögonblick som jag flyttar nätverkskonfigurationen från en switch in i Windows då behöver jag inte längre tredjepartsverktyg från olika tillverkare. Jag kan köpa en Netgear och få 380 GB hastighet in i switcharna för sjuttiotusen som med Cisco skulle kosta en halv miljon. Här blir också hybrid hosting mycket intressant. Om folk bygger system och skiljer det fysiska och logiska/virtuella som jag menar så får alla samma lastkaj med samma gräns mellan de två. Den virtuella lasten blir flyttbar och kan köras där det görs effektivast.

Nackdelen är att det på sikt börjar handla mer om två ekosystem; Microsoft och VMware och viss inlåsning i deras mjukvara, om allt skall fungera friktionsfritt. Här har Microsoft kostnadsfördelar som gör att de växer mest idag.

M_Nystrom_NICconf_2014b

Mikael Nyström föreläser på NIC, “It normally works…” “Normally? In IT there is no normally, everything blows up!”

Lokala hostade moln ger kunden vad kunden vill ha

Vad tror du om lokala moln?

Ja det tror jag benhårt på. Snowden visade ju att det finns ett visst värde i det. Jag tror på lokala spelare man kan tala med och få exakt vad man vill när man vill det. Det är som restauranger – jag kan hitta en lokal restaurang som vill ge mig falukorv med bearnaisesås, men jag kan inte gå till McDonalds och få en Big Mac utan frön på brödet. De globala molnen kommer alltid att vara McDonalds, och vad jag vet har de inte konkurrerat ut den lokala restaurangen någonstans i världen.

De hosters som inte moderniserar sig och har självbetjäning, har kontrollpaneler, har Azure – de som tror att kunden fortfarande vill ringa dem och få manuell hjälp om allt, de kommer att försvinna. Dagens kunder vill ha det senaste, och kunna kontrollera det själva förutom att få hjälp vid behov.

BOYD ett faktum idag

Har du fler trender du vill tipsa om?

BYOD (Bring Your Own Device) är inte längre något nytt, inte något man längre diskuterar att tillåta eller inte. Idag är diskussionen ”hur löser vi problemet?”. IT-avdelningen har till slut gått från att ha inriktningen ”Jag skall styra din dator till vansinne” till att bli en service-enhet som hjälper användarna istället för att styra dem.

Hjälpa användarna, tillåta BYOD och inte styra. Hur går det ihop med dagens säkerhetsutmaningar?

Man klarar det – om man tänker rätt. Förr i tiden fanns säkra och osäkra nät. Idag finns ett LAN i datahallen och allt utanför kallas för internet och är untrusted. Det är därför man måste köra det senaste, uppdatera brandväggar och så. XP har till exempel ingen plats längre (fast det verkar finnas hos nästan var tredje PC red anm.)!

Ett mycket lokalt datacenter

Du har ju ett eget litet datacenter hemma med ett fullt rackskåp – lyckas du spara värmekostnader med det?

Jag har två stora 7 u höga servrar HP, ML350P, som är så nya att de kan gå enr i strömsparläge när de inte används så de behöver ingen kylning. Jag kan sitta och jobba i samma rum utan problem.

Och avslutningsvis. Vi vet att du bygger ett och annat datacenter – men varför heter din blogg Deployment Bunny?

På MMS för fyra år sedan pratade vi om hur man skulle göra en session som aldrig någonsin skulle glömmas. Förslag fanns om att ta med kända rockband. Mitt förslag var att ta på sig en kanindräkt och köra dragningen, det blev väldigt populärt. En fördel är att folk alltid hittar min blogg, för det är ingen annan jag vet som kombinerar de orden.

Vi tackar Mikael Nyström för en trevlig intervju och en väldigt kul föreläsning! Missa inte vår tidigare post från NICconf där vi intervjuade Andy Malone från Cybercrimesecurityforum och Roger Samdal från VMware om framtiden och nuet.

Var du på NICconf? Har du reflektioner om ovan eller andra trender där vi kan ha missat? Dela dem gärna med oss nedan!