Försäljning
0752 400 830

Support
0752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter

Category Archives: ECS

Ny kontrollpanel – Fenrir med full koll och fria testservrar

Vi är mycket glada att kunna presentera en ny kontrollpanel – Fenrir. Panelen finns idag för kunder med Hosted VMware, Elastic Cloud Server och dedikerade servrar eller specialtjänster*. Fenrir ger dig som användare en rad konkreta förbättringar:

Kostnadsfria testservrar

Vill du snabbt testa hur olika Linuxinstanser fungerar för dina behov är det bara att testa direkt i kontrollpanelen, som i filmen ovan. En Linux-instans med terminal i panelen startas under två timmar och raderas därefter, helt utan extra kostnad. Systemet bygger på Linux-containers.

Continue reading

Cloud Academy: backup via Elastic Cloud Server API


En säkerhetskopia är alltid bra att ha. Därför får Ipeers utvecklingschef Magnus Persson idag visa hur han skapar en virtuell maskin och sedan tar en backup på denna via API i Ipeers Elastic Cloud Server-molntjänst (backup går naturligtvis även lätt att ta direkt från kontrollpanelen). I Elastic Cloud Server har man tillgång till en kontrollpanel för att skapa och hantera sina egna virtuella servrar. Elastic cloud server från Ipeer bygger på en mjukvara från OnApp som även tillhandahåller även ett användar-API. Härnedan finner du som vanligt guiden i text, längst ner även en länk till ytterligare information.

Continue reading

Elastic Cloud Server 3.0

Nu förbereder vi vår Elastic Cloud Server-tjänst för kommande version 3.0. Tjänsten ligger redan i framkant gällande flexibilitet och stabilitet, och uppdateringen kommer göra tjänsten än mer användarvänlig.

Varje del av användargränssnittet har polerats för att ge dig som användare en bättre översikt över dina virtuella maskiner, och vad som händer med dem för tillfället. Din startsida kommer, utöver att visa hur mycket RAM och hårddiskutrymme som är tillgängligt för dina maskiner att utnyttja, även visa hur mycket diskarna arbetar och hur många CPU-kärnor som används och finns tillgängliga.

 

Att lägga upp nya virtuella maskiner kommer även det att bli lättare, då det kommer skötas genom en guide som hjälper dig att ställa in allt som behövs, steg för steg. Du får även information på vägen som hjälper dig veta vilka resurser som behövs för den server du tänkt skapa.

 

Precis som med startsidan så har sidan för dina individuella virtuella maskiner uppdaterats för att visa mer information på ett tydligare sätt. Knappar har samlats ihop, och du når alla funktioner och verktyg i smidiga rullgardinsmenyer.

 

Bland Elastic Cloud Server-tjänstens mest spännande funktioner finns ett så kallat CDN – eller Content Delivery Network – som gör att du med enkelhet kan distribuera din servers innehåll (exempelvis bilder och andra tyngre delar av en hemsida) till andra servrar ute i världen, för att förbättra prestandan för långväga besökare som annars skulle behöva skicka och ta emot mycket trafik över långa distanser. I och med den kommande uppdateringen kommer detta att bli mer intuitivt än någonsin, då tjänsten även visualiserar vart servrarna finns och servergrupper hanteras på ett smidigare sätt.

Vi hoppas ni ser lika förväntansfullt på detta som vi gör och hoppas att ni kommer uppskatta de förbättringar som finns i den nya versionen.

Välkomna Swedroid, sveriges största community för Android

Swedroid är den i särklass mest besökta webbplatsen i Sverige vad gäller det populära operativsystemet för mobiltelefoner, Android.
2008 såg världens första officiella mobil med Android dagens ljus och få anade nog då att något stort var på gång.
2009 var året då Swedroid grundades och på bara några år har webbplatsen växt från några hundra dagliga besökare till tiotusentals idag. Varje vecka levereras runt en miljon sidor till alla oss som vill läsa mer om Android.
Med så höga volymer ställs naturligtvis krav på den servermiljö som används. Vi på Ipeer är mycket glada att få hjälpa Swedroid med vår uppskattade och snabba ECS, Elastic Cloud Server.
Läs mer om Swedroids byte till Ipeer i deras egna blogg.

5 system för egen e-butik med open source

Att starta en egen e-butik blir allt mer populärt och det är nu ganska enkelt att komma igång med egen e-butik för de allra flesta. De allra flesta väljer mellan färdiga system eller att sätta ihop ett eget med hjälp av sk. öppen mjukvara, open source.

Färdig e-butik eller bygga en själv med open source

Ett färdigt system finns att få från många leverantörer och i de allra flesta fall tillkommer en månads- eller årsavgift. Om du istället väljer en lösning med open source är det normalt sett gratis men då måste du också själv sätta upp din butik (eller ta hjälp av någon annan). Det här kanske låter avskräckande till en början men faktum är att det egentligen inte är så svårt. De flesta system har en dokumentation som steg för steg tar dig igenom installationsprocessen och dessutom finns det många forum och andra platser på Internet där användare hjälps åt. Det finns även möjlighet att ta hjälp av andra med samtliga system, både inom Sverige men det är även vanligt att använda frilansare utomlands. I den här artikeln jämförs olika lösningar där alla bygger på open source. Fördelen med att installera och driva en egen e-butikär att du själv har total kontroll över den.

Uppbyggnad av e-butiker

De allra flesta system för e-butiker har en modulliknande uppbyggnad: Först installerar du själva kärnan som ger grundfunktionerna och därefter kan olika moduler läggas till. Det kan handla om allt från funktioner av typen “kunder som köpte detta köpte även” till hantering av fraktkostnader, språk, betalmetoder och mycket annat. De här modulerna eller addons/plugins som de också kallas finns i stora mängder för de flesta system. Många finns på svenskaeller har språkfiler förberedda så du själv enkelt kan översätta från tex engelska till svenska.

Fem system för egen e-butik

Det finns väldigt många system som baseras på open source att välja för din e-butik. Vi har valt att tipsa om fem av de vanligaste systemen. Du hittar en kort sammanfattning om varje system och vill du läsa vidare finner du även länkar till vart och ett av dem. I slutet finns en slutsats som kan vara värd att läsa.

osCommerce

osCommerce e-butik

osCommerce är gratis och open source. osCommerce skapades redan år 2000 och är det äldsta av systemen i den här artikeln. Det finns ungefär 260 000 aktiva butiker idag. Du kan lägga till obegränsat med produkter, organisera dem i kategorier, bestämma rabatter och andra erbjudanden. Vidare kan du hantera priser med flera valutor och använda flera språk i din e-butik. Det finns stöd för de vanligaste betalningsformerna som exempelvis Paypal, betal- och kreditkort. osCommerce har varit ledande i många år men en viss varning utfärdas eftersom uppdateringar och tillägg inte kommer i speciellt rask takt längre.

Positivt

e-butik-jaGratis

e-butik-jaHar funnits och använts länge

e-butik-jaStort utbud av tillägg

Negativt e-butik-nejUppdateras sällan
e-butik-nejSvårt att anpassa utseende
e-butik-nejInte speciellt modernt

Magento

Magento e-butik

Magento är det enda av de här exemplen som kostar pengar. Magento startades 2001 och man räknar med att det nu finns ungefär 100 000 aktiva butiker. Du får stor flexibilitet med enkel kontroll av utseende, innehåll och funktioner. Inbyggt finns smidiga funktioner för produkter och kataloger, kundhantering och statistik. Magento har ett innovativt gränssnitt för administratörer och är ett system man kan växa med. Ett stort supportnätverk hjälper dig med dina frågor och problem.

Positivt

e-butik-jaBetald personal ger proffsig support som ingår i priset

e-butik-jaSkalbart och anpassat att växa med

Negativt e-butik-nejInte gratis, relativt dyrt för nybörjaren
e-butik-nejDin design blir inte alltid kompatibel med nya versioner.

Zen Cart

Zen Cart är gratis och open soruce. Zen Cart baseras på osCommerce och grundades 2003. Antalet aktiva butiker är ungefär 12 000. Även här gäller att vara vaksam eftersom uppdateringar sällan kommer. Tanken med Zen Cart var att göra ett mer användarvänligt system än vad osCommerce var och att framför allt redan från början inkludera funktionalitet som hos föregångaren endast fanns som olika former av tillägg.

Positivt

e-butik-jaGratis

e-butik-jaHar funnits och använts länge

e-butik-jaStort utbud av tillägg

Negativt e-butik-nejUppdateras sällan
e-butik-nejSvårt att anpassa utseende
e-butik-nejInte speciellt modernt

Prestashop

Prestashop e-butik

Prestashop grundades 2007 har växt rejält de senaste åren och är nog det hetaste just nu om man vill hantera en egen installerad e-butik. Ungefär 120 000 aktiva butiker använder i dagsläget Prestashop. De som utvecklar Prestashop är entusiastiska och aktiva och det finns ett stort community som gärna delar med sig av sin kunskap. Prestaworks är en seriös leverantör av Prestashop med sitt säte i Västerås för dig som vill ha hjälp att snabbt komma igång. Många nya e-butiker byggs idag med just Prestashop.

Positivt

e-butik-jaGratis

e-butik-jaEntusiastiskt community

e-butik-jaRelativt enkelt att anpassa utseendet

e-butik-jaMånga funktioner är inkluderade redan från början

Negativt e-butik-nejInnehåller en del (mindre) buggar
e-butik-nejMånga tillägg kostar pengar

WooCommerce

Woocommerce e-butik

Woocommerce är en uppstickare vad gäller egen e-butik. Själva kärnan är gratis och open source. Woocommerce är ett relativt nytt system och startades 2011 med över 4000 aktiva butiker i dag. Det bästa med woo commerce är att det bygger på det enormt populära publiceringssystemet WordPress. Känner du sedan tidigare till och använder WordPress är Woocommerce definitivt värt att titta mer på. Woocommerce installeras som ett plugin till WordPress och du kan direkt integrera en webbutik i din befintliga webbplats. Det finns flera tillägg där några är gratis och andra kostar.

Positivt

e-butik-jaGratis

e-butik-jaAnvänder världens mest använda CMS som plattform, WordPress

e-butik-jaEnkelt att anpassa utseendet

Negativt e-butik-nejFortfarande ungt, därför finns bara de vanligaste funktionerna
e-butik-nejMånga tillägg kostar pengar

Sammanfattning – vilket system för e-butik ska du välja?

Att välja system för e-butik är inte helt enkelt men jag jag tycker vi kan börja med vilka system du inte bör välja: osCommerce och Zen Cart. Visserligen finns det i särklass flest tillägg och deras kunskapsdatabas är nog också störst men det stora problemet är att utveckling och antal användare minskar en hel del för varje år som går. Kanske kommer det några nya utvecklar som tar tag i det här framöver men det är omöjligt att vara säker på idag. Vad gäller Magento kostar det pengar även om du väljer det minsta (och mest begränsade) alternativet. Det finns andra system som är färdiga och installerade för bara någon mer hundralapp per månad. Funderar du på Magento kan det finnas ide att söka runt bland de här alterntiven också. De system som återstår är då Prestashop och Woocommerce. Om du är intresserad av en butik i liten skala tycker jag du ska titta på Woocommerce. Här finns alla grundläggande funktioner och faktiskt redan nu möjlighet till svenska betalmetoder. Kan du WordPress blir Woocommerce extra intressant. Nackdelen är om du vill ha olika specialfunktioner som man ibland hittar hos andra e-butiker. Prestashop är nog det bästa valet för de flesta. Här finns massor av tillägg (även om många kostar pengar) och kunskapen om Prestashop är ganska hög om du behöver hjälp från någon annan (både inom och utanför Sverige). Du kan installera en egen e-butik med open source på din egna server (eller på ditt webbhotell). Vi blir förstås extra glada om du väljer Ipeer som leverantör, vi rekommenderar ECS, Elastic Cloud Server för din e-butik.